Ryoanji

Virtual Garden  was two  concert events in collaboration between BIT20 Duo and Ellen Røed.

The first took place at Ultima Festival @Henie Onstad in 2003 and at EKKO, Bergen Kunsthall in 2005 with 3 minimal musical pieces performed by BIT20 Duo, accompanied by live video. The pieces where Ryoanji by John Cage, Elektra by Knut Våge and Vox Balenae by George Crumb. The title points towards the final piece Ryoanji by John Cage, inspired by the zen stone garden by the Ryoanji temple in Japan. The idea of this temple has provided a frame for the idea of the event, and in the videowork I have used the idea of the surrounding intense green forest filled with mosscovered rocks.

Ryoanji (2003 and 2005)

The video for Ryoanji was  performed as a live improvisation  starting with  a feedbacksystem based on a glitch (roundoff error).   —

BIT 20 DUO
Ingela Øien, fløyte
Peter Kates, slagverk
Videokunst ved Ellen Røed aka nelle ink.

Terje Viken: Glimpses (2003)
Giacinto Scelsi: Hyxos (1955)
Steve Reich: Vermont Counterpoint (1982)
John Cage: Ryoanji (1984)

VIRTUAL GARDEN
Ryoanji av John Cage er inspirert av en av Japans mest berømte hager, den
zen-buddhistiske steinhagen ved Ryoanji tempelet. Femten steiner arrangert i grupper over raket grus – et perfekt sted for meditasjon. Ingela Øien og Peter Kates har hatt ideen om Ryoanji-hagen som ramme rundt det hele – en “hage” for refleksjon og meditasjon. Små selvstendige enheter som del av en større sammenheng. Stykket har på hver sin måte en mediterende karakter.

Videokunstner Ellen Røed fra BEK har også latt seg inspirere av
Ryoanji-hagen og den omkringliggende parken med sin intense grønnfarge av mosegrodde steiner.